POSJETITE KURAN.BA
 
 

bolja povezanost studenata i iz

Nedim Haracic | Saff br/str. 33

"…Prikupite ljubav prema radu za Islam,jer ko te ljubavi nema neka napusti ovaj poziv", rekao je u svome obracanju studentima reisul-ulema dr. Mustafa ef. Ceric




U srijedu, 25. augusta ove godine održan je sastanak predstavnika Rijaseta IZ i tridesetak bošnjackih studenata koji studiraju u Jordanu, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Sudanu. Ovaj sastanak je, ustvari, plod inicijative studenata egipatskog univerziteta El-Azhar, koji su prilikom prošlogodišnje posjete reisul-uleme dr. Mustafe ef. Cerica Kairu, izrazili potrebu za povezanošcu studenata islamskih nauka i IZ.


IZ OTVARA VRATA
Zbog izuzetne važnosti ovog sastanaka, i uopce, ovakve ideje, valja naglasiti da sastanku nije prisustvovao ocekivan broj studenata, djelimicno zbog kasnog termina njegovog održavanja, jer su mnogi studenti vec otputovali u doticne zemlje gdje predavanja pocinju pocetkom septembra, a djelimicno zbog slabe obaviještenosti od strane organizatora. Medutim, kako je na samom pocetku svoga obracanja rekao naibu-reis hfz. Ismet ef. Spahic ovakav susret je, mada zakasnio, ipak dobro došao. Naibu-reis takoder je istaknuo važnost povezanosti samih studenata i njihovih kontakata sa IZ, ispred koje su Muharem ef. Omerdic, kao rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta i odgovorni za unutrašnje kontakte sa IZ, te Ibrahim Ahmetagic ispred Rijaseta odgovoran za vanjske kontakte. Studentima je receno da trebaju izvršiti nostrifikaciju dokumenata, te da po završetku studija sa sobom trebaju donijeti i nastavne planove i programe fakulteta koje završe, kako bi se mogao odrediti njihov nivo i profil. Potom su studenti ispunili formulare na kojima su napisali svoje osnovne specifikacije i odredene prijedloge i primjedbe. U obracanju samih studenata pohvaljen je ovaj sastanak, naglašena važnost jedinstva i medusobnog razumijevanja te davani prijedlozi za odredenu saradnju medu samim studentima. Nakon ovog, više proceduralnog dijela, poslije podne-namaza, sa studentima u gostinskoj sobi Rijaseta razgovarao je reisul-ulema dr. Mustafa ef. Ceric. Nakon pojedinacnog predstavljanja svakog studenta, Reisul-ulema im se obratio iznijevši niz bitnih informacija, vlastitih videnja, iskustava i konstatacija u pogledu povijesti i zbilje Bošnjaka i Islama na ovom podneblju. Na pocetku, Reisul-ulema je istaknuo važnost i potrebu za ovakvim sastancima, te je pozvao studente na kontakte sa svojom Islamskom zajednicom. "Dajite primjedbe IZ-u, ali dajite realne primjedbe. Mi vam otvaramo vrata, ne prozor, nego vrata; saradujte, pišite i predlažite", naglasio je Reisul-ulema, pozivajuci da se studenti uvežu u IZ koja je najstarija institucija bošnjackog naroda, te je naveo primjer kontinuiteta lista Preporod koji 25 godina redovno izlazi, mada je mnoštvo slicnih instanci bivalo i gasilo se. Vracajuci se kroz noviju povijest muslimana u Bosni, spomenuo je kako su prošle generacije imale velike probleme pri izlasku na studiranje u islamski svijet, smatrani su špijunima i vrbovani da pri povratku ne doprinose afirmaciji Islama. Spomenuo je nekoliko generacija bosanskih ucenjaka poput Mehmeda Handžica, Huseina Ðoze, Ahmeda Smajlovica i potonjih koji sada djeluju na polju islamskoga pregalaštva.



SUSRET PLANIRAN I IDUCE GODINE


Potom je u nastavku svoga obracanja potencijalnim duhovnim vodama naroda istakao: "Mi kao narod smo neproduktivni, a potrebno je da znanje koje steknemo pretocimo u realnost koja ostavlja trag." Zatim je ukazao na važnost toga gdje živimo i potrebe koje ta cinjenica iziskuje, posebno konstatirajuci da u Bosni vlada jedna posebna vrsta antiislamizma. "Islamske vrijednosti su najvece, i sve je manjkavo osim Islama, a vi prikupite ljubavi prema vašem radu za Islam, jer ko te ljubavi nema, neka napusti ovaj poziv", rekao je na kraju svoga obracanja studentima reisul-ulema dr. Mustafa ef. Ceric, pozivajuci na osnivanje jedne vrste kolegija studenata koji studiraju islamske nauke van Bosne i Hercegovine a koji ce kontinuirano održavati kontakte sa IZ. Ovakav sastanak je planiran da se održi i naredne godine, a Muharem ef. Omerdic je do tada iskazao mogucnost posjete mjestima u kojima ima veci broj naših studenata. Uglavnom, ovim sastankom i težnjama o održavanju narednih redovnih susreta studenata, djelimicno je ispravljen dosadašnji propust neodazivanju islamskoj praksi medusobne saradnje na principima dobrocinstva i potpomaganja.